Indicaties

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor een scala aan klachten. Voor zowel volwassenen als baby’s heb ik verschillende indicaties voor u uitgeschreven. Het blijft onmogelijk om alle klachten op te noemen. Staat uw klacht er niet bij? Neem dan contact met mij op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Voor volwassenen

Osteopathie is vaak een goede indicatie voor volwassenen. Zeker bij klachten die al langer bestaan of die steeds terugkomen, biedt osteopathie vaak een goede uitkomst. Ook bij algemene gezondheidsklachten en problemen waarbij organen of de schedel betrokken zijn kan ik als osteopaat veel voor u betekenen. Hieronder zijn een scala aan klachten voor u uitgeschreven. Staat uw klacht er niet bij? Neem dan contact met mij op en dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Bewegingssysteem

(Sport) blessures

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Omdat de oorzaak van blessures vaak op een andere plek zit dan waar de pijn wordt ervaren, is het van belang een totaal onderzoek te doen naar de doorbloeding, de coördinatie en de belasting. Als osteopaat kan ik blokkades in het lichaam opheffen waardoor de doorbloeding, belasting en coördinatie geoptimaliseerd wordt en uw lichaam kan herstellen. De belastbaarheid zal dan ook weer toenemen.

Blokkades betekenen dat gewrichten en wervels dermate slecht bewegen dat de as van beweging veranderd en daarmee de belasting op het gewricht of wervel veranderd. Dit geeft problemen. Blokkades in de meeste wervels zorgen er ook nog eens voor dat de doorbloeding en aansturing in dat gebied gaat veranderen.

(Sport-)Blessures kunnen acuut of langzaam ontstaan bij overbelasting. Soms gaan de klachten met rust en aanpassen van de training vanzelf over maar soms blijven klachten steeds terugkomen. Bij een blessure die niet vanzelf weggaat vinden we verschillende oorzaken.

  • Er is iets echt kapot
  • De stand van gewrichten is veranderd door blokkades lokaal of ergens anders in het lichaam
  • De doorbloeding is verslechterd
  • Technieken worden verkeerd uitgevoerd waardoor overbelasting ontstaat

Het is wel belangrijk om eerst zelf na te gaan of uw sporttechnieken juist zijn en of uw trainingsschema niet te zwaar is. Overtraining is ook nog altijd een mogelijkheid.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Zodra er blokkades of restricties in het lichaam ontstaan heeft dit gevolgen voor zowel gewrichten, spieren en organen. Weefsels glijden niet meer goed langs elkaar heen, de kracht op gewrichten, pezen en spieren verandert en de doorbloeding verminderd. Hierdoor raken structuren overbelast, de kwaliteit van het weefsel verandert en afvalstoffen kunnen minder goed afgevoerd worden. Veranderingen in de wervelkolom kunnen een andere belasting op m.n. de beengewrichten geven, maar ook invloed hebben op de coördinatie van de bewegingen waardoor het bewegingsapparaat sneller overbelast raakt.

CANS/RSI

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Bij CANS klachten onderzoek ik u van top tot teen om de oorzaak van de klachten vast te stellen. Mijn behandeling is gericht op het losmaken van wat uit het onderzoek blijkt vast te zitten. Zowel op mechanisch niveau (spieren, gewrichten en bindweefsel) als op het niveau van de zenuwen en de bloedvaten. Hierdoor neemt de belastbaarheid toe en verdwijnen de klachten.

CANS staat voor Complaint of the Arm, Neck and Shoulder.

CANS, of vroeger RSI genoemd, zijn aspecifieke aandoeningen van de nek- en armregio. Het gaat om overbelasting klachten van de nek, schouder, elleboog en pols. Deze ontstaan door een verkeerde/te zware belasting of door een verminderde belastbaarheid. Hierdoor kunnen er ook bij een normale belasting klachten ontstaan. Bij verminderde belastbaarheid duurt het vaak lang voordat herstel optreedt. Veel behandelmethoden richten zich op een lokale behandeling, terwijl de oorzaak vaak ergens anders te vinden is.

Belastbaarheid is afhankelijk van de kwaliteit van weefsels, het bindweefsel in de spieren, aanhechtingen en kapsels, de botten en het kraakbeen. De kwaliteit wordt voor een groot deel bepaald door de voeding die het weefsel krijgt en door de snelheid waarmee afvalstoffen worden afgevoerd. Dit wordt weer bepaald door de doorbloeding. Voor de arm en de elleboog is de nek/schouderregio erg belangrijk. In deze regio bevinden zich de zenuwen die de diameter van de bloedvaten regelen en een paar moeilijke passages van de bloedvaten. Daarnaast is de nek/schouder regio met het sleutelbeen en de bovenste twee ribben nauw verbonden met de longen, de halsspieren en de borstkas.

Elleboogklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als osteopaat onderzoek ik het hele lijf op bewegingsverlies en kijk daarbij niet alleen naar de elleboog. Als er een relatie is tussen het bewegingsverlies en de elleboogklachten, ga ik deze behandelen en daarmee herstellen. Vervolgens moet uw lijf zelf aan de slag om weer een nieuw evenwicht te vinden en de doorbloeding en bezenuwing herstellen.

De kwaliteit van onze doorbloeding naar de armen toe is van essentieel belang bij het ontstaan en verhelpen van elleboogklachten.

Klachten aan de elleboog kunnen flink in de weg zitten in het dagelijks leven. Bijvoorbeeld bij computerwerk of bij knijpbewegingen zoals een doekje uitwringen of een potje openen. Er zijn verschillende soorten elleboogklachten met verschillende oorzaken. De elleboog bestaat uit drie verschillende gewrichten maar ook zijn er veel spieren, pezen, bloedvaten, slijmbeurzen en zenuwen aanwezig. Daarnaast is er onder andere veel invloed vanuit uw pols, bovenarm en schouder op het gewricht van uw elleboog.

Een veel gehoorde blessure aan de elleboog is de tenniselleboog. Dit is een overbelasting van de spieren die aanhechten aan de buitenkant van je elleboog. Soms is dit een heel lokaal probleem, maar vaak speelt hierin een langere spierketen vanuit de romp een grote rol. De nek is weer belangrijk omdat hieruit zenuwen komen die de elleboog aansturen. De bloedvaten van de elleboog moeten via de regio van het sleutelbeen, via de schouder naar de arm. Een bewegingsverlies van de schoudergordel of nek kan bijdragen aan het ontstaan van een tenniselleboog door een verminderde bloedcirculatie in de arm of door een veranderde aansturing van de spieren door de zenuwbanen.

Ook kan een bewegingsbeperking van de pols gevolgen hebben voor uw elleboog. De botten van de onderarm vinden namelijk hun eind in de elleboog maar hun begin in de pols en kunnen elkaar hiermee beïnvloeden.

Heupklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

De behandeling van de heup bestaat altijd uit een aantal onderdelen. Ik kan de stand van de heup verbeteren en de mobiliteit van de rol/glijbewegingen in het gewricht. Maar osteopathie gaat verder. Ik corrigeer de mobiliteit van de rug, het bekken, de knie, enkel en de voet. Met mobilisaties beïnvloed ik de doorbloeding en de bezenuwing van de buikorganen en de spieren om zo alle mogelijke stressors op de heup weg te halen.

Onze voeten, enkels, knieen, bekken, lage rug, midden rug én buikorganen hebben invloed op het functioneren van onze heupen.

De heup is het grootste gewricht in ons lichaam. Het draagt de hele dag ons gewicht en speelt het grote krachten door tussen onze rug en benen. Van belang voor de heup is dus een goede stabiliteit waarmee nog wel goed bewogen kan worden. De passieve stabiliteit van de heup wordt geregeld door een kraakbeenring, door de stand van de heup in de kom en door het kapsel. Spieren zorgen voor een actieve stabiliteit. De heup wordt met name door grote spieren omgeven. Om de stabiliteit en mobiliteit optimaal te houden zijn een aantal dingen van belang: een goede coördinatie en doorbloeding en een juiste stand van het gewricht. Komt één of meerdere van deze aspecten in de problemen dan gaat het mogelijk mis

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Door een verandering in de lage rug/bekken of benen waarbij de stand of de mobiliteit verandert, heeft dat invloed op de stand, mobiliteit en belastbaarheid van de heup. Om het weefsel in en rondom de heup sterk te houden, moet het worden voorzien van bouwstoffen en brandstoffen en moeten de afvalstoffen worden afgevoerd. Hiervoor is een goede doorbloeding nodig. De heup wordt door bloed voorzien vanuit de buikholte, het bekken en de bil, maar ook via de lies. Dan is er nog het kraakbeen wat voornamelijk wordt gevoed door het gewrichtssmeer dat door het kapsel wordt aangemaakt. De aanmaak hiervoor is sterk afhankelijk van de mate van beweging. Bewegen is daarom essentieel voor gewrichten. Voor de coördinatie van de heup moeten de spieren goed worden aangestuurd vanuit de hersenen via de lage rug. Als de stand, de doorbloeding of de coördinatie van de heup verandert ontstaan er problemen. Dit uit zich allereerst in een bewegingsbeperking. Het naar binnen draaien en het maximaal strekken van de heup verslechtert vaak als eerst. Pijn in de heup zelf projecteert zich in de lies. Ook kan er een overbelasting van slijmbeurzen rondom de heup ontstaan waardoor pijnklachten kunnen ontstaan.

Hielspoor

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

De oorzaak van een hielspoor is vaak te vinden in een verminderde beweeglijkheid of standsverandering in de enkel, knie, heup, bekken of de onderrug. Hierdoor gaat u compenseren met als gevolg de overbelasting op de peesplaat. Met osteopathie herstel ik de beweeglijkheid in de gehele keten, van de voet tot en met de rug. Hierdoor krijgt de voet de kans te genezen omdat het lichaam niet meer hoeft te compenseren. Ik behandel ook de organen in het bekkengebied: blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat en de endeldarm. Deze hebben invloed op de beweeglijkheid van het bekken en een relatie met de voetzoolspieren via de bezenuwing vanuit het heiligbeen. De osteopatische behandeling kan ondersteund worden met behandelingen als shockwave, injecties of zooltjes.

Zodra er een verkalking ontstaat op de hak in het verloop van de voetzool, spreken we over een hielspoor.

Een hielspoor geeft vaak een zeer pijnlijke plek onder de hak. Het voelt als lopen op een kiezelsteentje wat bij iedere stap flink pijn doet. De pijn is het ergst in de ochtend wanneer u net opstaat of als u na een tijdje stilzitten weer gaat bewegen. Door beweging worden de pezen onder de voeten wat soepeler, waardoor de pijn uiteindelijk weer verminderd. Vaak worden de klachten het aan het einde van de dag weer erger door vermoeidheid van de spieren.

Wat gebeurt er in het lichaam?

De voet bestaat uit een aantal voetbogen die bij belasting inzakken en veren. Als de voet stijf is en niet veert, kan er een overbelasting ontstaan. Hielspoor ontstaat meestal door een overbelasting van de peesplaat die onder uw voet loopt, van uw hak naar de voorvoet. Hier ontstaat een irritatie op de aanhechting bij de hak. Wanneer dit langer aanhoudt kan een verkalking ontstaan. Dat is op een echo te zien als een klein uitstekend stukje bot en dat wordt hielspoor genoemd.

Knieklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

De uitdaging voor mij als osteopaat is het vinden van de oorzaak van de knieklacht omdat deze vaak elders in het lichaam te vinden is: de rug, het bekken, de heup of de voet. Ik behandel de knie lokaal in alle bewegingsrichtingen maar zullen vooral de oorzaak van de klachten gaan zoeken en oplossen. Zonder trauma in de voorgeschiedenis is de kans zeer groot dat de oorzaak niet in de knie te vinden.

Bij zeker 90% van de knieklachten zonder trauma vinden we de oorzaak elders in het lichaam.

Wat gebeurt er in het lichaam

Knieproblemen ontstaan vaak zonder dat hier een duidelijke oorzaak voor is. Het is een gecompliceerd gewricht dat enorm veel krachten te verwerken krijgt en is erg gevoelig voor standsveranderingen, ook als deze maar minimaal zijn. Standsveranderingen van de knie kunnen makkelijk optreden door veranderingen in de voet, heup, het bekken of de rug. De oorzaak van knieklachten zoeken wij dan ook vaak in deze regio’s. De meest gehoorde knieklacht is pijn, soms met een bewegingsbeperking en klik- en slotklachten. De belangrijkste beweging van de knie is het buigen en strekken maar de knie kan ook een beetje draaien (roteren) en links en rechts buigen (gappen). De kleine bewegingen zijn van groot belang om de grote buig- en strekbeweging goed te laten verlopen. Ook de meniscus, het kapsel, de banden en natuurlijk de spieren zijn hiervoor nodig.

Schouderklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Het is mijn taak als osteopaat om op zoek te gaan naar de oorzaak van de schouderklachten. Hierbij zal ik alle regio’s doorlopen om de structuren eruit te halen die beperkt in beweging zijn. De schouder, nek, borstwervelkolom, lage rug, ribben, het hart en de longen spelen een rol in de bewegelijkheid van de schouder met daarbij ook het middenrif, de organen onder het middenrif (zoals de lever en de maag) en de doorbloeding naar de schouder. Als de bewegingsbeperkingen lokaal en in de betrokken regio’s opgelost zijn zullen de schouderklachten, met de juiste instructies en oefeningen, verdwijnen.

De schoudergordel is een zeer complex geheel waarbij de nek, borstwervels, het schouderblad, de ribben, het sleutelbeen en de bovenarm bij betrokken zijn.

Onder schouderklachten vallen diverse klachten in de verschillende gebieden van de schouder. De klachten kunnen bestaan uit pijn, tintelingen, gevoeligheid of een bewegingsbeperking. Om de oorzaak van schouderklachten te achterhalen onderzoek ik als osteopaat de structuren die de schouderklachten veroorzaken:

  • Inklemming van spieren, pezen, bloedvaten of zenuwen tussen het schouderdak en de schouderkop.
  • Een ontsteking op een spierpees of in een slijmbeurs door een overbelasting
  • Daling van de belastbaarheid van de schouder. Een veel voorkomende oorzaak is dat een van de gewrichten van de schouder minder kan bewegen waardoor elke beweging meer kracht kost en zo zorgt voor een overbelasting.
  • Frozen shoulder, een ontsteking van het schoudergewricht waarbij het schouderkapsel, de spieren en het bindweefsel betrokken zijn. Vaak zijn hier de organen die zich direct onder het middenrif bevinden bij betrokken.
  • Bij het actief bewegen van de armen gebruiken we niet enkel de schoudergordel maar ook de nek, borstwervelkolom en de lage rug.

Wervelkolom

Hernia

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Waarom is juist die ene tussenwervelschijf beschadigd? Vaak ontstaat dit omdat er een specifieke wervel te veel beweging toe moet laten omdat daarboven en daaronder een bewegingsverlies aanwezig is. Ook kan er weefsel vanuit de buik of de borst zorgen voor bewegingsverlies waardoor de wervel niet goed functioneert. Het is ook nog mogelijk dat er iets anders op de zenuw drukt. Dit moet ik als osteopaat gaan onderzoeken. Ik onderzoek naar welk wervelniveau de klachten wijzen en of daar ook echt de oorzaak ligt, of alleen een gevolg is. Van belang is namelijk om de oorzaak weg te nemen en daarmee het symptoom, de pijn en eventuele uitval te laten verdwijnen. De zenuw moet dus weer ruimte krijgen. Bij een hernia moet de uitstulping van de tussenwervelschijf slinken. Dit kan met een operatie. Maar gelukkig kan het vaak ook minder ingrijpend met mobilisaties van de wervelkolom, het bekken, de buik, of borstkas. De meeste hernia’s genezen gelukkig zonder operatie.

Bij een hernia drukt een uitstulping van een tussenwervelschijf tegen de zenuwwortel. Zodra deze gaat ontsteken geeft uitstralende pijn en uitvalsverschijnselen van spieren en reflexen.

Bij rugklachten met uitstralende pijn is het van belang te onderzoeken of er sprake is van een hernia. Een hernia komt het meeste voor laag in de rug en in de nek. De uitstralende pijnklachten komen meestal voor in de armen en benen. In de nek en de lage rug komen veel krachten op de wervelkolom die ontstaan bij buig- en draaibewegingen en dit kan de tussenwervelschijven belasten. 

Wat is een hernia?

Een hernia is een beschadiging van de tussenwervelschijf waarbij de gel die in de kern zit gaat uitpuilen. Als deze gel op een zenuwwortel drukt en gaat ontsteken ontstaat daar krachtverlies en gevoelsveranderingen zoals pijn, tintelingen of doofheid. Deze klachten ontstaan doordat de signaalgeleiding van de zenuw wordt verstoord of zelfs onderbroken. Verminderde mobiliteit van de borstkas of de long kan bijvoorbeeld spanning geven naar met name de lage nek waardoor hier mogelijk een hernia ontstaat met uitstraling naar de arm. Maar ook de lage rug wordt anders belast als de borstkas vast zit waardoor hier hernia’s kunnen ontstaan met klachten naar de benen. Neurologische symptomen kunnen ook ontstaan doordat een spier, bot of vocht op de zenuw drukt. Dan zal gekeken moeten worden waarom dit gebeurt.

Nekklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Bij geen enkele lichaamsregio is het zo duidelijk dat het gehele lichaam met elkaar in verbinding staat als bij de halswervelkolom. Het is mijn rol als osteopaat om op te sporen waar de klachten vandaan komen en dit aan gaan pakken. In de behandeling zal ik bewegingsverliezen mobiliseren die de nek negatief beïnvloeden. Over het algemeen zijn dit zachte technieken. Als u verder leest zal duidelijk worden waarom het kan zijn dat de kaak behandeld wordt, maar ook de buik, de hals, de schedel of de borstkas.

Bijna alle neurologische informatie vanuit bijna het hele lichaam komt aan of passeert de halswervelkolom.

De nek draagt het hoofd dat gemiddeld 5 kg weegt. Door de nek loopt het centrale zenuwstelsel waaruit verschillende zenuwen naar de armen, de organen in de keel, borstholte, de buikholte, het middenrif en de buikvliezen lopen. Dit betekent dat er enorm veel informatie en dus zenuwprikkels aankomen in de nek wat makkelijk voor overprikkeling in dit gebied kan zorgen. De lage nek wordt mechanisch belast doordat de borstkas eraan ophangt en ook onze kaken hebben een grote invloed op de nek. We proberen te allen tijde onze blik/ons blikveld horizontaal te houden. Hierdoor worden blokkades elders in het lichaam automatisch gecorrigeerd door de hals/nekmusculatuur zodat ons zicht horizontaal blijft. De invloed van trauma’s, b.v. auto-ongevallen, is een heel ander verhaal. Iedereen kan wel bedenken wat voor impact het heeft als het hoofd van 5 kg gestabiliseerd moet worden tijdens een botsing. Ook kan vanuit de nek hoofdpijn ontstaan, door spanning vanuit de spieren, een overprikkeling vanuit het zenuwstelsel en/of een blokkade van een wervel. Dus eigenlijk staat de halswervelkolom met het hele lichaam in verbinding. Hierdoor kan de oorzaak van nekklachten buiten de nek zelf liggen en vice versa. De nek is meer dan alleen een verbinding tussen het hoofd en de romp. Het is misschien wel het belangrijkste stuk van de wervelkolom, dat helaas vaak niet goed wordt begrepen bij klachten.

Rugklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Ik zal bij rugklachten alle aspecten, die invloed hebben op dat gedeelte van de rug waar u last van heeft, onderzoeken. Het gaat dan om de wervel(s) zelf, de spieren, de organen, het zenuwstelsel, de doorbloeding en alle mechanische componenten die op dat gedeelte van de rug inwerken. Bij acute rugklachten is het noodzakelijk eerst rust te brengen in de rug om daarna te kijken waardoor de klachten zijn ontstaan. Soms is dat heel makkelijk en weet u dat zelf. Maar soms zit er ergens een storende factor die bij een normale belasting toch een reactie kan geven die niet in verhouding is met die belasting.

Zoals de ervaring binnen mijn vak vaak laat zien laat de oorzaak van de klacht zich vaak ergens anders in het lichaam bevinden. Zo is de rug voor zijn mobiliteit afhankelijk van de mobiliteit van het bekken, de organen in de buik en de spieren die aan de rug vast zitten, de ribben en het borstbeen, de schedel en nog vele andere delen van het lichaam. Een makkelijke opsomming maar het is een zeer complex geheel wat afhankelijk is van een goede balans tussen stabiliteit en mobiliteit, een goede doorbloeding en de juiste neurologische aansturing.

Ook de zwaartekracht speelt een belangrijke rol. Het zwaartepunt verandert namelijk met een standsverandering, waardoor de belasting van de rug ook verandert. Een blokkade in de voet geeft een veranderde belasting van de voet en via het been, de heup en het bekken ook een verandering in de rug. Het kan dus zijn dat de voet behandeld moet worden om rugklachten op te lossen.

Whiplash

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Bij de intake zal ik vragen stellen over de omstandigheden rondom het ongeval. Naast het algemene onderzoek van het lichaam op mobiliteit van gewrichten en bindweefsels, zal de nek, de hals met zijn spieren, bindweefsels en bloedvaten, het vliezensysteem rondom hersenen en ruggenmerg (tot en met de stuit) en de schedel onderzocht worden. “Vastere” organen zoals de milt, de nieren en het hart krijgen eveneens extra aandacht, omdat dit organen zijn die bij een ongeval een grotere impact te verwerken krijgen dan de holle organen zoals maag of darmen. Deze impact kan gevolgen hebben voor het bindweefsel dat deze organen omringt.

Het behandelplan zal afhangen van de gevonden restricties en de ernst van de klacht. Bij ernstige whiplashklachten kan ik ervoor kiezen om tijdens de behandeling de nek niet direct te behandelen. Door het losmaken van andere restricties in het lichaam, zal de (over)prikkeling naar de nek afnemen, waardoor in een later stadium lokale behandeling wel mogelijk zal zijn.

Behandeling bij whiplash wordt vaak gefocust op de achterkant van de nek. Wat vergeten wordt is dat de voorkant van de hals inclusief spieren, bindweefsel, slokdarm, longtop en borstkas ook een klap heeft gehad.

Na een kop-staartbotsing kan door de plotse, krachtige beweging van het hoofd en de nek ten opzichte van de romp, schade ontstaan in de nek en in het hoofd (whiplash). De beschadigingen kunnen optreden in de wervelkolom, de structuren van de hals, het aangezicht, het ruggenmerg, het ruggenmergvlies, het hersenvlies, de hersenstam en/of de hersenen. Als gevolg van deze mogelijke beschadigingen kunnen onder andere klachten ontstaan van nekpijn, hoofdpijn, pijn in de schouders, rugpijn, duizeligheid, vergeetachtigheid, vermoeidheid en concentratiestoornissen.

Algemene gezondheid

Stressklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

De stressfactoren kunnen niet altijd direct weggenomen worden maar ik als osteopaat kan helpen om het lichaam meer in balans te zijn brengen. Hierdoor kunt u stress beter verwerken. Blokkades in het lichaam kunnen het evenwicht in het zenuwstelsel verstoren. Ik ga op zoek naar bewegingsverliezen en herstel de beweeglijkheid. Hierdoor wordt een overprikkeld zenuwstelsel rustiger waardoor het lichaam opnieuw in balans komt. Verder kan ik levensstijl adviezen geven hoe u hier zelf invloed op uit kunt oefenen.

Stress is gezond en nuttig, totdat het langer in het lichaam aanwezig blijft dan nodig.  

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Om beter te begrijpen wat stress met ons lichaam doet, is een uitleg over ons zenuwstelsel belangrijk. Ons lichaam kent een willekeurig en onwillekeurig zenuwstelsel. Stressklachten ontstaan door een disbalans in het onwillekeurige zenuwstelsel. Deze bestuurt organen, bloedvaten en klieren. Het zorgt ervoor dat het interne milieu van ons lichaam in balans blijft. Dit autonome zenuwstelsel bestaat uit een orthosympathisch en een parasympathisch deel.

Bij activiteit van het lichaam zorgt de orthosympathicus voor een hogere hartfrequentie, verwijding van de bloedvaten in de spieren en het remt de spijsvertering. Dit is zeg maar het gaspedaal. Wanneer het lichaam in rust is wordt de parasympathicus actief. De parasympathicus stimuleert de stofwisseling, celvernieuwing en de opbouw van onze lichaamsreserves. Dit is als het ware het rempedaal en acculader van ons lichaam. Deze zorgt dus voor herstel. Om goed te functioneren moeten deze twee delen van het zenuwstelsel in balans zijn.

Wat doet stress met ons?

Qua beleving van stress is er een onderscheid te maken tussen positieve- en negatieve stress. Of stress positief of negatief ervaren wordt, hangt af van het gevoel dat iemand erbij heeft maar ook aan de voldoening die wordt beleefd als het is afgerond. Het is belangrijk om een balans te zoeken tussen inspanning en ontspanning. Stress zorgt ervoor dat ons orthosympathische zenuwstelsel actief is. Dit kan een normale en goede reactie zijn. Tenslotte, wanneer u moet overleven, vechten of vluchten is het belangrijk dat hier een passende reactie op komt. Lang geleden was dit normaal, de stressprikkel was kort en krachtig en daarna kon het herstel (parasympathicus) weer plaatsvinden. Zo komt het ook dat we onder stress soms beter functioneren want ons lichaam is tenslotte in een staat van paraatheid gebracht.

Bij te veel (en vooral te lange tijd) stress kan het doorslaan naar de andere kant. Het zenuwstelsel kan niet goed meer terugschakelen naar de rustmodus, dus het lijf blijft alert. Wanneer het lichaam in rust reageert alsof het nog een activiteit aan het doen is, is er sprake van “overspanning”. Dit heeft ook gevolgen voor de hormoonhuishouding en het afweersysteem. Systemen raken opgebrand en het lichaam komt in een uitputtingsfase. We leven in een maatschappij waarin we meer stressprikkels krijgen en ook langduriger. Doordat er geen fysieke uitlaatklep is en doordat de stress aanhoudt, blijven de stresshormonen langer in ons bloed razen. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten als spijsverteringsklachten, slapeloosheid en ontstekingen.

Fibromyalgie

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Ontstekingen, stress en fysieke overbelasting provoceren de klachten bij fibromyalgie patiënten. Om ontstekingen en fysieke overbelasting te verminderen is het van belang dat het bewegingsapparaat en het orgaanstelsel goed functioneren. Dit om ervoor te zorgen dat afvalstoffen snel en optimaal worden afgevoerd en voedingsstoffen goed worden opgenomen. Als er bewegingsverlies in het lichaam zit gaat het lichaam compenseren en ontstaan er overbelastingen. Osteopatische behandelingen zorgen voor een goede mobiliteit van het bewegingsapparaat en het orgaanstelsel zodat deze systemen optimaal kunnen functioneren. Het is belangrijk om de organen te ondersteunen die zorgen voor de uitscheiding. Dit zijn het hart, de nieren en de lever. Ook is het van belang om de juiste voeding tot u te nemen. Eet genoeg vitaminen en mineralen en niet te veel suikers en verzadigde vetzuren om ontstekingen te voorkomen. Als osteopaat kan ik fibromyalgie niet genezen, maar wel meehelpen de symptomen te verminderen.

Bij fibromyalgie patiënten is er waarschijnlijk een probleem in de informatieverwerking van prikkels en van pijn in de hersenen

Fibromyalgie is een aandoening waarbij de spieren en aanhechtingen vaak pijnlijk zijn. De pijnklachten gaan veelal samen met vermoeidheid en slecht slapen. Ook symptomen van stijfheid, hoofdpijn, darmklachten en concentratie- en geheugenstoornissen komen bij fibromyalgie vaak voor. De klachten zijn vaak atypisch en kunnen zich overal manifesteren. De oorzaak is nog niet geheel duidelijk. Wel is er uit onderzoek gebleken dat er door de hersenen anders wordt gereageerd op belasting van spieren en bindweefsel. Pijn wordt op een andere manier verwerkt in het centrale zenuwstelsel. Helaas is er nog geen genezing hiervoor gevonden.

Middenrif en ademhaling

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als osteopaat weet ik hoe belangrijk een goed functionerend middenrif is voor alle processen in de buikholte en borstholte maar ook voor de spierfuncties. Om het middenrif te onderzoeken ga ik alle organen die een relatie hebben met het middenrif onderzoeken op hun beweeglijkheid. Deze organen zijn de milt, de maag, de dikke darm, de lever met de gal, de longen en het hart. De behandeling van het middenrif kan plaats vinden direct op het middenrif maar ook indirect, via een van de bovengenoemde organen, de wervelkolom, de borstkast of via het zenuwstelsel vanuit de nek.

Het middenrif is door zijn meerdere vitale functies en centrale ligging één van de meest belangrijke structuren die in de osteopathie behandeld wordt.

Het middenrif zou u bijna als het kloppende hart van ons als bewegend wezen kunnen zien. Het verbindt enorm veel structuren met elkaar. Het middenrif is een sterke spier tussen de buikholte en de borstholte. Het helpt bij de inademing en heeft een grote pompwerking op de bloedcirculatie en het lymfesysteem. Ook zorgt het middenrif voor de afsluiting van de maagingang. Maar daarnaast verbindt het ook bijna alle spierketens in ons lijf met elkaar. Juiste activering van het middenrif maakt ook letterlijk sterker in onze spieren. Teveel of te weinig spanning op het middenrif heeft dus direct invloed op allerlei processen in je lichaam. Klachten van het middenrif worden vaak niet als zodanig herkent. Je kampt met klachten als benauwdheid, een opgeblazen gevoel of brandend maagzuur.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Het middenrif wordt aangestuurd door een zenuw die vanuit het midden van de nek naar beneden loopt. Deze bepaalt het ritme en de kracht van het aanspannen. Ook de bindweefselverbindingen vanuit het hart/hartzakje, de longvliezen, het buikvlies en de lever bepalen de functie van het middenrif. De mobiliteit van de wervelkolom en de ribben is van ongekend belang voor een goed functionerend middenrif. Als er via de vliezen (door een orgaan) of via de ribben aan het middenrif getrokken wordt veranderd de richting van aanspannen van het middenrif en de bewegingsuitslag van het middenrif. Hierdoor zal de ademhaling veranderen, minder diep worden en kan de maag minder goed worden afgesloten.

Klachten na operaties

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Wanneer u klachten na een operatie overhoudt biedt osteopathie uitkomst. Ik kijk naar de elasticiteit van het litteken zelf en de mobiliteit van het litteken ten opzichte van de onderliggende organen. Daarnaast wordt u volledig onderzocht omdat eventuele blokkades en verminderde beweging van structuren elders in uw lichaam het herstelproces in de weg kunnen staan. Mijn behandeling hangt af van het soort operatie, de locatie en de klacht die ontstaan is en bestaat uit het mobiliseren van het bewegingsverlies van het litteken en de organen. Daarnaast is het belangrijk dat de circulatie en de uitscheidingsorganen goed functioneren om zo afvalstoffen (van de operatie) goed af te kunnen voeren zodat weefselherstel zo voorspoedig mogelijk verloopt

Littekens zorgen altijd voor verklevingen!

Na een operatie kunnen op korte of lange termijn klachten ontstaan. Na elke operatie blijft namelijk een uitwendig én inwendig litteken achter. Dit litteken zorgt altijd voor bewegingsverlies. Een bewegingsbeperking van een orgaan geeft een vermindering van de doorbloeding naar het orgaan. Soms manifesteert zich dit pas jaren na de operatie. De vliezen rondom de organen sturen hun informatie via een zenuw die vanuit de nek of het bekken komt. Een litteken in de buik kan daardoor ook nekklachten of hoofdpijn veroorzaken. Als bijvoorbeeld de darm niet helemaal goed beweegt heeft dit invloed op de peristaltiek waardoor obstipatie of juist diarree kan ontstaan. Zo kan een klein litteken, ook van lang geleden ineens veel verschillende klachten geven. Het komt ook vaak voor dat vrouwen na een keizersnede klachten ontwikkelen zoals lage rugklachten, buikpijn, verminderde darmwerking maar ook de vruchtbaarheid kan verminderd zijn. Deze klachten kunnen ontstaan doordat het litteken een belemmering geeft op de mobiliteit van de onderrug en buikorganen. Een operatie in het bewegingsapparaat (gewricht, spier of pees) geeft eerder lokale bewegingsbeperkingen die ook op andere gewrichten hun invloed hebben door compensaties die optreden in het lichaam.

Organen

Buikklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Door de mobiliteit van de organen te herstellen, herstellen we de doorbloeding en aansturing van een orgaan of een deel ervan. Hierdoor verbetert de functie van het orgaan en van de hele buik. Dit kan bij acute klachten, maar ook bij chronische klachten. Tijdens acute ontstekingen moet er met behandelen worden gewacht tot de buik tot rust is gekomen, maar nadien is het juist belangrijk de doorbloeding te stimuleren om de weerstand in de buik op te bouwen en de functionaliteit te verbeteren. Dit is bij eenmalige ontstekingen maar ook bij chronische klachten zoals bijvoorbeeld bij de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. De wervelkolom, het bekken en de hoge nek spelen ook een rol in de aansturing van de buikorganen en de doorbloeding. Deze moeten dus ook optimaal functioneren voor een goede buikfunctie.

De darmen verzorgen de opname van voedingsstoffen, de uitscheiding van afvalstoffen en hebben een zeer belangrijke functie voor het immuunsysteem.

Veel mensen hebben buikklachten zoals obstipatie, diarree, opgeblazen gevoel, opboeren, niet kunnen eten en oprispingen, maar ook menstruatiepijn, blaasklachten en nierstenen zijn bekende problemen. Buikklachten zijn eigenlijk alle klachten die je kunt krijgen tussen het middenrif en je bekkenbodem. Er wordt onderscheid gemaakt in klachten van het maag/darmsysteem en het urogenitale systeem (nieren, blaas, baarmoeder, eierstokken, prostaat).

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Buikklachten kunnen verschillende oorzaken hebben:

  • De inhoud van de darmen is niet goed door verkeerde voeding en darmflora
  • De mobiliteit van de organen is niet goed waardoor ze trekken aan de wervelkolom of aan elkaar waardoor de doorbloeding en mobiliteit verminderd
  • Er is sprake van een trauma’s en/of operaties waardoor de mobiliteit verstoord is geraakt
  • De aansturing vanuit het zenuwstelsel is niet goed waardoor bijvoorbeeld de maag niet goed ledigt of er spanning zit tussen de dunne darm en de dikke darm
  • Er is een ontsteking of een acute afsluiting. Een verkleving na een operatie kan ook veel klachten veroorzaken

Incontinentie

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Het is van belang om eerst een goed beeld te krijgen wat de mogelijke oorzaak is van de incontinentie. Bij het osteopatisch onderzoek zullen de speerpunten liggen op de mobiliteit van het bekken, de bindweefsels van de organen in het bekken rondom de blaas, de omgeving van de blaas en de buikorganen boven de blaas. De spierspanning van de bekkenbodem zal ik ook evalueren. Verder is van belang dat de aansturing en de doorbloeding optimaal functioneert. Ik zal de gevonden restricties in de omgeving mobiliseren om zo de klachten te verhelpen of verminderen. Voor een goede begeleiding in het trainen van de bekkenbodem is het raadzaam om een bekkenbodemfysiotherapeut te bezoeken. Zij kunnen bepalen of er teveel of juist te weinig spierspanning is en daar gericht oefeningen voor geven.

Bij stressincontinentie kan de oorzaak een slechte aansturing van de bekkenbodemspieren zijn, maar ook juist een te hoge spanning in het bekkengebied.

Het lijkt zo simpel. U voelt aandrang om te plassen, u gaat naar het toilet om uw blaas volledig te ledigen. Alles onder controle. Het is echter niet vanzelfsprekend dat het bij iedereen in alle gevallen zo gaat. Er zijn verschillende vormen van incontinentie waarbij stressincontinentie de meest voorkomende variant is.

Wat gebeurt er in uw lichaam

De blaas is een hol orgaan dat achter het schaambeen ligt. Vanuit de nieren gaat urine via de urineleiders naar de blaas. De blaas verzamelt en slaat urine op en deze zal het lichaam verlaten via de urinebuis. Er zal door de toenemende rek op de spierwand van de blaas al veel eerder een prikkel naar ons brein gaan die ons waarschuwt dat de blaas voller raakt, met als resultaat het gevoel dat u moet plassen. Door het aanspannen van de bekkenbodemspieren ontspant de blaaswand en kan het gevoel van plassen tijdelijk worden onderdrukt. In sommige situaties kan het gebeuren dat mensen problemen hebben met het ophouden van de urine.  Bij stressincontinentie verliest een persoon urine door een verhoogde druk (stressor) in de buikholte. Deze verhoogde druk op blaas en bekkenbodem kan veroorzaakt worden door lachen, niezen, persen, hoesten, sporten, springen etc. Wanneer de bekkenbodemspieren niet goed werken en/of de sluitspier van de blaas niet goed afsluit, wordt het moeilijker om het ophouden van de urine te controleren.

Mogelijke oorzaken dat de bekkenbodemspieren niet goed werken

  • Verslapping of beschadiging van de bekkenbodemspieren.
  • Te hoge spierspanning van de bekkenbodemspieren waarbij de reactiekracht afneemt
  • Overgewicht
  • Een operatie in het buikgebied of bekken
  • Te hard persen bij de ontlasting
  • Zwangerschap
  • Na de bevalling
  • Na herhaalde blaasontstekingen

Longklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als osteopaat kan ik de mobiliteit van de borstkas verbeteren alsook de functie van de darmen, lever en nieren en de doorbloeding van de longen verbeteren. De mobiliteit van de borstkas is van groot belang voor de ventilatie van de longen, maar ook voor de doorbloeding van de longen op mechanisch en op neurologisch vlak. Ook voeding heeft invloed op de kwaliteit van alle slijmvliezen, dus ook het longslijmvlies. Als osteopaat kan ik u hier adviezen in geven.

Zelfs longontstekingen van 20 jaar geleden kunnen nog steeds van invloed zijn op het functioneren van de longen. Hetzelfde geldt als u als kind astmatisch best geweest.

De long is het orgaan die de uitwisseling van zuurstof en CO2 verzorgt. Voor een goede opname van zuurstof is de kwaliteit van het slijmvlies in de longen van groot belang. Ook een goede ventilatie is belangrijk. De mobiliteit van de longen zorgt hiervoor, samen met zijn de borstkas en natuurlijk het middenrif en de tussenribspieren. De spieren en de borstkas zorgen voor de beweging van de long waardoor lucht de long in en uit gaat. Bij trauma’s op de borstkas kan de ademhaling veranderen waardoor delen van de long minder worden geventileerd. Hierdoor ontstaat stagnatie van het slijm met verder bewegingsverlies van de long maar ook de borstkas tot gevolg.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

In het slijmvlies van de longen vindt de uitwisseling van zuurstof en kooldioxide plaats. De kwaliteit en oppervlakte van het longslijmvlies is hiervoor van groot belang. Daarom is de doorbloeding belangrijk. Dit wordt o.a. geregeld door zenuwkernen in de wervelkolom. Ook is de kwaliteit van het slijmvlies erg afhankelijk van de kwaliteit en het functioneren van de grote uitscheidingsorganen zoals de lever, darmen en nieren. Als hier een verminderd functioneren is wordt een deel van de stoffen in het lichaam afgescheiden via het slijmvlies van de longen, de holtes, neus en huid. Hierdoor verslechtert de kwaliteit van het slijmvlies en wordt het slijm taaier. Hierdoor kunt u ademhalingsproblemen krijgen en zelfs ziektes als astma ontwikkelen.

 

Maagproblemen

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Wanneer er geen medische oorzaak is voor de maagklachten, spreekt men van functionele maagklachten. Dit betekent dat de maag niet functioneert zoals het hoort maar dit is niet terug te vinden in echo’s of bloedonderzoek. Als osteopaat ben ik in staat om bij een functionele maagklacht gericht onderzoek te doen om te bepalen of de oorzaak ligt in de beweeglijkheid van de maag of zijn omgeving, de doorbloeding van de maag of de neurologische aansturing van de maag. Daarnaast vraag ik ook naar leef-, voedings- en drinkgewoonten omdat deze ook van invloed kunnen zijn op de problematiek. De behandeling wordt hierop afgestemd.

De maag is essentieel voor de eiwitvertering, voor zijn antibacteriële functie en voor de opname van vitamine B12.

Na het doorslikken gaat voedsel via de slokdarm naar de maag. Door het kauwen, het zien, het proeven, het ruiken van voedsel en door de passage van de voedselbrij langs de bovenste maagwand, worden de zuur producerende cellen geactiveerd om maagzuur aan te maken. Maagzuur heeft een antibacteriële functie en zorgt er ook voor dat een start wordt gemaakt met de eiwitvertering. In het maagsap zitten ook stoffen die de dunne darm helpen vitamine B12 op te nemen. Wanneer er klachten ontstaan in de spijsvertering, moet er eerst bepaald worden of er medische interventie nodig is. Een arts kan, indien nodig, een verwijzing geven voor nader maagonderzoek in het ziekenhuis.

Als de kwaliteit van het maagslijmvlies niet optimaal is, wordt het maagzuur als te zuur ervaren. Ook kan maagzuur in de slokdarm terecht komen, wat pijnklachten geeft in de bovenbuik en rond het borstbeen. In dat geval wordt door de arts veelal maagzuurremmers voorgeschreven, omdat het weefsel van de slokdarm niet bestand is tegen het maagzuur. Het lijkt makkelijk om bij maagklachten een maagzuurremmer te nemen, maar een te lage maagzuurproductie kan ook een oorzaak zijn van maagklachten. Het nemen van een maagzuurremmer zal in dat geval voor verdere problemen zorgen in het spijsverteringssysteem.

Mogelijke symptomen bij maagproblemen zijn:

  • Snel een vol gevoel
  • Opgeblazen gevoel
  • Pijn of ongemak in de bovenbuik
  • Pijn of ongemak rondom het borstbeen
  • Onverklaarbare hoest, met name als je ligt
  • Hoofdpijnklachten in de ochtend
  • Brandend maagzuur
  • Oprispingen en veelvuldig boeren
  • Misselijkheid en/of braken

Menstruatieklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als osteopaat kan ik voor een deel onderzoeken waar de oorzaak van uw klachten liggen. Soms is het voldoende om alleen de baarmoeder te mobiliseren om de klachten op te lossen, maar als de oorzaak meer hormonaal is moet bijvoorbeeld de schildklier, het hoofd en het bekkengebied worden behandeld. Een ander voorbeeld is het draineren van het bekkengebied door het verbeteren van de middenriffunctie, het mobiliseren van de buikorganen en de bekkenbodem. Ook het mobiliseren van de lever kan een oplossing bieden. Door een betere mobiliteit van de lever kan deze beter de hormoonschommelingen opvangen. Als er toch een structureel probleem lijkt te zijn zoals endometriose of een poliep zal ik u doorsturen naar een gynaecoloog.

Een goede doorbloeding van het bekken is essentieel tijdens de menstruatie.

Veel vrouwen hebben last van menstruatieklachten zoals pijn in de onderrug en onderbuik, vermoeidheid, hoofdpijn, uitstraling naar de benen en onrustige benen. We groeien op met het idee dat dit er nou eenmaal bij hoort maar er is vaak toch wat aan te doen en we hoeven hier ook geen genoegen mee te nemen.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Voor, tijdens en na de menstruatie vinden er veel veranderingen plaats, voornamelijk op hormonaal gebied. Als de hormoonspiegels veranderen betekent dit een extra belasting op de lever. Als de lever al belast is kan dit o.a. zorgen voor hoofdpijnklachten, vermoeidheid en vocht vasthouden. De baarmoeder zit vast aan o.a. het heiligbeen. Als de baarmoeder niet goed mobiel is wordt er aan het heiligbeen getrokken. Hierdoor ontstaan lage rugklachten. Het bekkengebied wordt tijdens de menstruatie extra doorbloed. Als de afvoer van het bloed niet goed verloopt kunnen onrustige benen, uitstralingsklachten, een zwaar of moe gevoel en rugklachten ontstaan. Menstruatieklachten kunnen ook veroorzaakt worden door een vleesboom, de nasleep van een eileiderontsteking, een aangeboren afwijking aan de baarmoeder, poliepen, endometriose, stress of een spiraaltje. Het is van belang goed uit te zoeken wat de precieze oorzaak is en zoals je hierboven leest zijn er veel mogelijkheden.

Darmproblemen

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als osteopaat heb ik invloed op de mobiliteit van de vliezen rondom de darmen, op de mobiliteit van de darmen zelf, op de aanhechtingen van de vliezen en op de wervelkolom en de schedel. Hierdoor kan ik invloed uitoefenen op de bezenuwing en de doorbloeding van de darmen. Voeding kan ook een belangrijke rol spelen in het klachtenbeeld, dus dat zal ook door ons meegenomen worden in de behandeling.

De darmen verzorgen de opname van voedingsstoffen, de uitscheiding van afvalstoffen en hebben een zeer belangrijke functie voor het immuunsysteem.

Buikpijn, kramp, obstipatie, flatulentie of diarree. Al snel is daar de diagnose prikkelbare darm. Maar dan? Verandering van eetpatroon kan een oplossing zijn, maar als dat niet of niet voldoende helpt biedt osteopathie vaak een goede oplossing door het verbeteren van de doorbloeding en de bezenuwing van en naar de darmen.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

De darmwand bestaat uit slijmvliezen met daaromheen bevinden zich spieren. Het slijmvlies zorgt ervoor dat voedingsstoffen, vitaminen en mineralen worden opgenomen in de bloedbaan. De spieren moeten ervoor zorgen dat de darminhoud wordt gekneed en rondgepompt. In de darmwand zit ook een ingenieus zenuwstelsel wat ervoor zorgt dat de darmen bewegen. Dit zenuwstelsel en daarmee de darm, staat onder invloed van zenuwen die vanuit de rug en de schedel komen. Zo worden de darmen gestimuleerd of juist geremd. Rondom de darmen zit het buikvlies. Hiermee is de darm ‘opgehangen’ aan de achterzijde van de buikholte en de maag. Door dit ophangsysteem lopen de bloedvaten en zenuwen naar de darmen.

Wat gaat er mis in de darm?

Door ontstekingen en trauma’s verminderd de mobiliteit van de bindweefselvliezen. Daarmee verandert de input vanuit het centrale zenuwstelsel en de doorbloeding. Een verminderde doorbloeding geeft een verminderde weerstand en grotere kans op ontstekingen. Ontstekingen veroorzaken littekens en deze geven veranderingen in de darmwand. Een veranderde input vanuit het zenuwstelsel zorgt ervoor dat de basisspanning in een deel van de darmen ook verandert. Hierdoor kunnen er krampen of juist verslapping en stagnatie ontstaan.

Verklevingen

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als osteopaat onderzoek en test ik de glijvlakken van verschillende organen ten opzichte van elkaar en ten opzichte van de bekken- buik- en borstwand. Tijdens de behandeling zal ik de verschillende weefsellagen weer beweeglijk en soepel maken. Ook oude littekens kunnen worden behandeld. De behandeling gebeurt met zachte (rek)technieken om de verklevingen los te maken en op te rekken zodat de doorbloeding en de mobiliteit in het gebied verbeterd.

Littekens en ontstekingen zorgen altijd voor verklevingen.

Verklevingen kunnen ontstaan door een operatie, door littekenweefsel of door een infectie. Soms ontstaan verklevingen door oude trauma’s die we al lang zijn vergeten. Je bent bijvoorbeeld als kind met de fiets gevallen en hebt het stuur in je buik gekregen. Verminderde beweeglijkheid van organen door verklevingen, zorgt voor verminderde doorbloeding naar het orgaan en voor verminderde mobiliteit van spieren en gewrichten die aan het orgaan grenzen. Hierdoor kunnen er op andere plaatsen in het lichaam klachten ontstaan. Zo kunnen verklevingen de oorzaak zijn van buikpijnklachten, verminderde vruchtbaarheid en verteringsproblemen. En ook van pijn in spieren en gewrichten, hoofdpijn en nekklachten. Pijn in de onderrug kan bijvoorbeeld veroorzaakt worden door verkleving van de blaas.

Hoofd en centrale zenuwstelsel

Aangezichtspijn

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Wij kunnen de blokkades in de wervelkolom, de borstkas, op de kaken en de schedelbotten opheffen. Hierdoor wordt de afvoer van vocht in de schedel hersteld en krijgen de zenuwen weer de ruimte.

Deze vaak slecht begrepen klacht vindt vaak zijn oorsprong in slechte drainage van de holtes.

Aangezichtspijn kan met aanvallen of continu aanwezig zijn. Meestal zit de pijn in de helft of delen van het aangezicht en soms over het hele gezicht. Een veel voorkomende reden is het niet goed kunnen draineren van de holtes. Een ingeklemde of geïrriteerde zenuw, spierpijn of een tandprobleem kan ook de oorzaak zijn. Als klachten binnen een paar dagen niet vanzelf weggaan of als u zelf niet weet waar de klachten vandaan komen, dan is het goed ernaar te laten kijken door een arts. Als er niks structureels te vinden is kan ik wat voor u betekenen. Ook als de aangezichtsklachten samengaan met oorpijn, gezichts-, smaak of reuk veranderingen.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Door een trauma, een slechte sluiting van de kaak, klemmen, tandenknarsen of door blokkades in de wervelkolom (bijvoorbeeld de nek) kan de stand van de schedelbotten ten opzichte van elkaar veranderen. Hierdoor kan er druk ontstaan op zenuwen wat aangezichtspijn geeft. Ook kan de afvoer van vocht vanuit de holtes verminderen. Aangezichtspijn op basis van een drainageprobleem zal verergeren als u bukt of de druk op het hoofd laat toenemen en is vaak dof van aard. Een zenuwpijn is eerder een scherpe pijn

Duizeligheid

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Ik zal controleren wat de oorzaak is van de duizeligheid. In veel gevallen is dit goed te behandelen. Ook onderzoek ik of er bewegingsverliezen of verhoogde spierspanningen zijn in de nek, de wervelkolom, de borstkas en/of de kaken. Daarnaast onderzoek ik de gehele schedel. Alle gevonden bewegingsverliezen worden behandeld zodat de doorbloeding en aansturing weer hersteld.

Het is bij duizeligheidsklachten goed om eerst te onderzoeken of er geen problemen zijn met uw bloeddruk of bloedsuikerspiegel.

Duizeligheid kan verschillende vormen en oorzaken hebben: lage bloeddruk, lage bloedsuikerspiegel, medicatie, hyperventilatie, angstaanvallen, een doorbloedingsstoornis of de ziekte van Ménière. Bij duizeligheid is het raadzaam om eerst de huisarts te raadplegen. Een vaak voorkomende vorm is draaiduizeligheid bij bewegen van het hoofd of de nek zoals bij omdraaien in bed of bij gaan liggen of opstaan. Dit geeft een veranderde stroming van vocht in het evenwichtsorgaan, wat de oorzaak is van de duizeligheid. Dit wordt BPPD genoemd.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Een mens heeft twee evenwichtsorganen. Deze organen zijn gevuld met een soort vocht en zijn aan de binnenkant bekleed met fijne haartjes. Door het stromen van het vocht worden de haartjes in beweging gebracht en zo wordt de informatie van deze twee orgaantjes via een hersenzenuw naar het brein gecommuniceerd. Dit wordt dan samengevoegd met informatie van onze ogen en vanuit de gewrichten van ons hele lichaam. Afvalstoffen uit het oor kunnen zorgen voor een veranderde circulatie van dat vocht in een van deze orgaantjes. De informatie van het linker- en het rechter evenwichtsorgaan klopt dan niet meer en dat vertaalt ons brein met “Ik ben duizelig!”

Hoofdpijn

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Ik als osteopaat onderzoek het hele lichaam en kijk niet alleen naar de klachten waarvoor u komt maar ga breed op zoek naar de oorzaak van de klachten. Als er een bewegingsverlies is dat een relatie kan hebben tot de hoofdpijnklachten, gaan we dit behandelen. Zoals hieronder beschreven zal worden kunnen er in verschillende delen van je lichaam beperkingen zijn die een relatie kunnen hebben tot de hoofdpijn. Denk bijvoorbeeld aan uw nek, het middenrif, de organen in de buik, uw bekken of in uw schedel zelf.

Hoofdpijn is niet iets ‘wat erbij hoort’. Pas op met het nemen van teveel pijn medicatie om de symptomen te onderdrukken. Zoek naar de oorzaak!

Hoofdpijn is een veelgehoorde klacht en komt vaak voor Het is niet iets wat als ‘normaal’ bij het dagelijks leven hoort en is vaak goed te behandelen. Hoofdpijnklachten kunnen uw leven volledig op z’n kop zetten. Ze kunnen u beperken in het doen van uw werk, in uw sport en het kan zijn dat u er moeilijk van kunt slapen. Het is lastig om hoofdpijnklachten te negeren omdat we ons hoofd zo hard nodig hebben. De meest voorkomende zijn spanningshoofdpijn, migraine en clusterhoofdpijn. Deze soorten van hoofdpijn hebben eigen symptomen en klachtenbeelden.

Spanningshoofdpijn

Wanneer de hoofdpijn vanuit de nek ontstaat, spreken we van spanningshoofdpijn. Door een blokkade ontstaat er een continue spanning van de spieren waardoor verminderde beweging plaatsvindt. Hierdoor kunnen afvalstoffen niet goed worden afgevoerd en kunnen hoofdpijnklachten ontstaan. Vaak worden deze beschreven als een strakke badmuts om het hoofd met soms ook een trekkend gevoel tot boven de ogen. Ook andere structuren in het lijf kunnen deze spanning in de nek veroorzaken. Bijvoorbeeld door bewegingsverlies van de organen. Hierdoor ontstaat er een overprikkeling van het buikvlies. Deze prikkels gaan via een zenuw naar het midden van de nek waardoor er daar een overprikkeling ontstaat. Organen zelf geven via een andere zenuw een prikkeling naar de hoge nek. Mechanisch kan er aan de lage nek worden getrokken door bindweefselfascia en door de ophanging van de longen. Spanning in het kaakgebied, een verkeerde beet of vulling geeft ook veel spanning in de nek en kan daarmee ook een trigger voor hoofdpijn zijn. 

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt veel minder vaak voor. Het is een zeer ernstige en heftige hoofdpijn die aanvalsgewijs voorkomen. De pijn komt met name aan één zijde van het hoofd en rondom het oog voor. De oorzaak ligt in het opzwellen van een bloedvat in het hoofd waardoor er een hoofdzenuw gaat ontsteken. Dit geeft de heftige pijn. Waarom dit bloedvat opzwelt is nog niet duidelijk.

Migraine

Migraine is een hoofdpijn die eenzijdig voorkomt met daarbij vaak misselijkheid en braken. Ook is er dan een gevoeligheid voor licht en geluid. Lees in de indicatie migraine uitgebreid wat er met uw lichaam gebeurd en wat osteopathie voor u kan betekenen.

Migraine

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Ik onderzoek het gehele lichaam. Uit dit onderzoek kunnen gebieden naar voren komen die verminderd beweeglijk zijn. Deze gebieden sturen dan te veel informatie naar de al overprikkelde hersenen. Dit zijn dan de gebieden waar wij als osteopaat gaan mobiliseren met directe of indirecte technieken. Door bijvoorbeeld de lever te mobiliseren hebben we invloed op de drainage van de buik en het buikvlies. Zo hebben we dus invloed op de hele buik, het bloed algemeen en op het functioneren van het middenrif. Hierdoor beïnvloed ik de prikkels die direct naar de hersenstam gaan en de prikkels die via de nek naar de hersenstam gaan. Met osteopathie herstel ik de balans in het lijf en het zenuwstelsel, waardoor de aanvallen afnemen in intensiteit en frequentie.

Migraine is namelijk heftig! De pijn is er voordat u het door heeft. Een zijde van uw hoofd bonst enorm en u vindt het daglicht vervelend, misschien ziet u aura’s en soms moet u er zelfs van overgeven. U heeft migraine! Migraine komt veel voor en wordt vaak behandeld met medicijnen. Maar vaak kan osteopathie een hoop doen voor mensen die bekend zijn met migraine.

De oorzaak van migraine is altijd multifactorieel. Er zijn altijd meerdere aspecten van uw gezondheid aan te pakken: in de mobiliteit van uw lichaam, uw voeding, beweging en bepaalde supplementen.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Er zijn verschillende theorieën waardoor migraine ontstaat. Het kan zijn dat er een probleem ontstaat in de doorbloeding naar de schedel toe. Er komen hierbij ontstekingsstofjes vrij die zorgen dat een belangrijke hersenzenuw, de n. Trigeminus gaat ontsteken. Dit geeft de heftige pijn. Een andere theorie is een tekort aan magnesium. Soms zijn uitlokkende factoren bekend: menstruatie, emoties, alcohol, voeding, dehydratatie, emotionele stress en hormonale invloeden.

Kaakproblematiek

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Als allereerste ga ik als osteopaat op zoek naar waar het probleem vandaan komt. Een specifiek vraaggesprek over de klacht(en) en de medische voorgeschiedenis wat betreft de kaak en eventuele tandheelkundige ingrepen en bijzonderheden is erg belangrijk. Daarna wordt u uitgebreid onderzocht om de oorzaak van uw klacht(en) op te sporen. Ook al zit de klacht rondom de kaak zelf, de oorzaak kan elders in het lichaam liggen waardoor de regio van het kaakgewricht overbelast kan raken. De gevonden bewegingsverliezen ga ik corrigeren waardoor de mechanica van het kaakgewricht zo optimaal als mogelijk zal worden gemaakt. Veelal resulteert dat in het verdwijnen van de klachten.

Problemen van het kaakgewricht kunnen zich op verschillende manieren presenteren. Daarom is niet iedereen met deze klachten zich van bewust van het feit dat het kaakgewricht de oorzakelijke regio is. Klachten rondom het oor, het aangezicht, de nek, de schouder of hoofdpijn kunnen kaak gerelateerd zijn. Uiteraard kunnen klachten ook duidelijk wel in de kaak zelf gelokaliseerd zijn zoals bijvoorbeeld bij blokkades waarbij de mond niet meer kan openen of sluiten, klikken/knakken bij bewegingen van de kaak of pijn bij bewegen van de kaak.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

De onderkaak is één botstuk dat links en rechts een gewricht maakt met de schedel. De kauwspieren en de spieren van het aangezicht kunnen de kaak laten bewegen. De kaak beweegt bij praten, eten, drinken, slikken, gapen, gekke bekken trekken, tong uitsteken en lachen. Net zoals spieren elders in het lichaam kunnen kaakspieren ook een hogere spanning krijgen en kan er een verschil zijn tussen de spierspanning aan de linkerkant en de rechterkant van de kaak. Dit verschil in spanning heeft gevolgen voor de mechanica van de kaakgewrichten en kan voor problemen zorgen in de kaak en in de aangrenzende regio’s van de nek en de schouder. Kaakspieren zijn daarbij erg gevoelig voor stress. Het bekende tandenknarsen en is een veel gehoord probleem in tijden van stress en spanning.

Slikklachten

Wat kan osteopathie voor u betekenen?

Ik onderzoek de beweeglijkheid en ga op zoek naar spanningen in:

  • De tong
  • De basis van de tong (hyoid)
  • De slokdarm, de maag en de maagingang
  • Overige structuren in de hals: het kraakbeen, de stembanden en de luchtpijp
  • Het middenrif

Daarnaast ga ik de schedel, schedelbasis, nek, borstkas en ribben en de spieren die betrokken zijn bij het slikken onderzoeken op beweeglijkheid en doorbloeding. Voor een goede slikmotoriek is het ook van belang dat het gevoel in de mond en het gevoel in de tong goed zijn. Ik zal met zachte technieken de gevonden restricties corrigeren zodat de doorbloeding en beweeglijkheid van de weefsels die betrokken zijn bij het slikken weer herstellen om zo de slikklacht te verhelpen.

Als er zowel medisch als osteopatisch weinig gevonden wordt, is het bij keel- en slikklachten goed mogelijk dat er een emotioneel probleem aan ten grondslag ligt.

Slikken is normaal iets waar u niet bij na hoeft te denken. Soms ervaren mensen een gevoel van een brok in de keel hebben, pijn bij slikken, klikjes in de keel of overmatig slijm in de keel. Osteopathie kan helpen bij slikklachten. Eerst moet onderzocht worden waar de klachten vandaan komen en moet een pathologie (tumor, uitstulping, verlamming) worden uitgesloten. Wanneer er medisch geen redenen zijn die het probleem zouden kunnen verklaren, is er sprake van een functioneleslikklacht. Dit betekent dat er niks ernstigs gevonden wordt maar er wel een probleem is met de aansturing, coördinatie en doorbloeding van het sliksysteem.

Wat gebeurt er in uw lichaam?

Slikklachten kunnen o.a. ontstaan door stress, emotionele blokkades (zoals een brok in je keel), verkeerde eetstijl (zoals snel eten en onvoldoende kauwen) en door ouderdom. Bij pasgeborenen kunnen slik- of zuigklachten ontstaan door een geboortetrauma waardoor hersenzenuwen die verantwoordelijk zijn voor slik- en zuigreflexen, niet goed geleiden door blokkades hoog in de nek.

Voor baby’s

De meeste mensen associëren de osteopathie met behandelingen van baby’tjes en dat is niet voor niks. Osteopathie voor baby’s is een zeer effectieve en veilige behandelmethode voor een scala aan klachten. Hieronder zijn een aantal van deze klachten voor u uitgewerkt.

Afvlakking van het hoofdje

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Het is bij een afvlakking van het hoofdje zeer belangrijk om de oorzaak van het probleem te vinden en te behandelen. Bij het onderzoek wordt uw kindje daarom volledig onderzocht. Hoe eerder de behandeling begint, des te sneller het resultaat van de behandeling. Ik onderzoek het lichaam op bewegingsverliezen en behandel deze zodat er een optimale mobiliteit van de schedelbotten en de wervelkolom ontstaat. Door de nieuwverworven beweeglijkheid zullen de hersenen meer ruimte te krijgen om te groeien en hierdoor zal de afvlakking van de schedel verminderen en vaak zelfs geheel verdwijnen.

Een afvlakking van het schedeltje duidt vaak op blokkade in de nek.

Een afvlakking van het hoofdje is eerder een teken van een onderliggend probleem dan een verschijnsel op zich. De schedel van een baby is nog zacht en vervormbaar. Bij een voorkeurshouding van uw kindje wordt bij het liggen steeds dezelfde zijde van het hoofdje belast, waardoor er een vervorming ontstaat. Ook kan een afvlakking ontstaan doordat er door de bevalling een verkeerde positie is ontstaan van de schedelbasis. Er zal dan niet alleen een afvlakking zijn zoals bij een voorkeurshouding, maar in het hele hoofdje zijn verschillen te zien. Zo kunnen bijvoorbeeld de oren niet op dezelfde hoogte staan of is er verschil in de grootte van de oogkassen.

Huilbaby's

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Baby’s die veel huilen hebben vaak een probleem dat osteopatisch goed te behandelen is.

Ik kijk waar in het lichaam bewegingsverlies is. Ook wordt er gelet op asymmetrie van bewegingen die het kindje zelf maakt of asymmetrie in bepaalde reflexen of spierspanning. Op deze manier wordt de oorzaak van de klachten opgespoord. Met zeer zachte technieken worden de gevonden bewegingsverliezen gecorrigeerd. Ik werk op de interne (over)prikkeling van het kind en op refluxklachten. Ook worden er adviezen gegeven om externe overprikkeling te doen verminderen.

Een baby huilt nooit zonder reden!

Huilen is ten eerste normaal

Een baby kan nog niet praten en is dus volledig afhankelijk van zijn omgeving om zijn behoeften te vervullen. Huilen is het enige communicatiemiddel wat een baby heeft. Het is dus volkomen normaal dat een kindje huilt. De eerste 2 weken huilt een kind gemiddeld 1 à 1½ uur per dag. In de weken erna neemt het huilen toe, waarbij er rond de 6 weken een zogenaamde “huilpiek” is. Een kind huilt dan gemiddeld 2 à 2½ uur per dag. Daarna neemt het huilen weer af, zodat een kind rond de 4 maanden weer ongeveer 1 à 1½ uur per dag huilt.

Wanneer spreken we van een huilbaby?

Er wordt gesproken van een huilbaby wanneer een kind meer dan 3 uur per dag huilt, meer dan 3 dagen in de week gedurende 3 weken achter elkaar of wanneer ouders het huilen van hun kind als een probleem ervaren.

Wat zijn mogelijke oorzaken van overmatig huilen?

  • (Verborgen) reflux: een kind ligt het overgrote deel van de dag plat. Als de maagingang niet goed afsluit, kan er zuur uit de maag de slokdarm inlopen. Dit kan pijn doen.
  • Intoleranties en/of allergieën: mogelijke nevensymptomen bij intolerantie en allergie zijn spijsverteringsproblemen. Een kindje kan last hebben van reflux, krampen of (hoofd)pijn.
  • Overprikkeld: dit is eigenlijk de meest voorkomende oorzaak. Er zijn veel oorzaken te bedenken waardoor een kind overprikkeld geraakt is. Grofweg kun je die prikkels verdelen in externe en interne prikkels. Voorbeelden van externe prikkels zijn geluid, licht, geuren, temperatuur en drukte. Voorbeelden van interne prikkels zijn sprongen in de ontwikkeling, ziekte, pijn, honger/dorst, angst, bewegingsverlies in het lichaam en spijsverteringsproblemen.

KISS syndroom

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Bij het KISS syndroom zijn veel symptomen afkomstig vanuit de schedel en het is dus van belang om de schedel te onderzoeken en te behandelen bij deze kinderen. In de literatuur wordt vaak omschreven dat bij KISS de oorzaak van het probleem in de nekwervels zit. Als men echter alleen de nekwervels behandelt en niet de schedel, blijft vaak een gedeelte van de problematiek zitten. Er kunnen dan op latere leeftijd toch nog problemen ontstaan zoals dyslexie, hoofdpijn, migraine, coördinatieproblemen of slaapproblemen. Vanuit de osteopathie onderzoek ik het kindje volledig om de oorzaak van het probleem te diagnosticeren en te behandelen waardoor de oorzaak wordt opgelost.

Kunstverlossing

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Om te zorgen dat uw baby geboren kan worden is soms een kunstverlossing nodig, dit betekent dat er extra hulpmiddel nodig is om ervoor te zorgen dat uw baby op tijd geboren kan worden. Dit is, op zo’n moment, in het belang van moeder en kind en gelukkig is de kindersterfte bij de geboorte er aanmerkelijk door afgenomen.

Wat gebeurt er bij een kunstverlossing?

Er ontstaan door een kunstverlossing echter wel veel trekkrachten op de schedel van uw baby. Het schedeltje kan hier niet goed tegen. Er wordt dan aan het hoofdje getrokken terwijl bij de geboorte eigenlijk alleen op het hoofdje geduwd mag worden. Ook wordt vaak het hoofdje iets gedraaid om de uitdrijving makkelijker te laten verlopen, wat de schedelbasis op spanning kan zetten. Dit kan in de eerste weken van de geboorte klachten geven voor de baby zoals reflux, pijn en voorkeurshouding. 

Vacuümpomp

Bij het gebruik van een vacuümpomp ontstaat er, door de zuigkracht van de vacuümpomp, een verharding in de schedel omdat zeer lokaal de botontwikkeling wordt gestimuleerd. Hierdoor kan een kindje heel sterk reageren. Het kindje kan onrustig worden, slecht slapen, spugen, buikkrampen krijgen, veel huilen, een voorkeursrotatie en nog veel meer klachten krijgen. Ik kan deze klachten goed verhelpen.

Tangverlossing

Een tangverlossing komt tegenwoordig niet vaak meer voor, meestal wordt voor de vacuümpomp gekozen. Bij een tangverlossing ontstaat een compressie en een tractie op het schedeltje.

Keizersnede

Bij een keizersnede gaat het kindje niet door het geboortekanaal, hierdoor wordt het kindje een hoop druk op de schedel bespaard. Het is echter voor de ontwikkeling en ontplooiing van de schedel wel belangrijk dat die druk er is geweest. Bij een natuurlijke bevalling ontstaat er druk op de schedel tijdens de passage in het geboortekanaal, en een ontplooien van de schedel als het uit het geboortekanaal komt. Met de opbouw en het wegvallen van de druk worden kleine fixaties in de schedel, die kunnen ontstaan door het lang in de buik zitten, gecorrigeerd. Als dit door een keizersnede niet is gebeurd kan een kindje ook veel gaan huilen en onrustig zijn. Als osteopaat kan ik dan met zachte technieken deze fixaties alsnog losmaken.

Obstipatie en darmklachten

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Bij obstipatie en darmkrampjes ligt vaak de oorzaak van het probleem in de aansturing door het centrale zenuwstelsel. De aansturing van de darmen wordt door twee delen van het zenuwstelsel verzorgd. Als deze niet met elkaar in balans zijn kan er obstipatie of andere darmklachten ontstaan.

Een deel van het zenuwstelsel zit in de schedel en geeft zijn signalen, via de nervus vagus, naar o.a. de darm. Deze zenuw komt via de schedelbasis naar buiten. Als hier een irritatie ontstaat worden de darmen trager en kan er obstipatie met darmkrampjes ontstaan. Het is belangrijk voor baby’s met grote regelmaat stoelgang te hebben. Ook kan een uw baby een intolerantie voor bijvoorbeeld koemelk hebben wat de darmen irriteert. Als osteopaat kan ik de schedel behandelen, maar ook direct de darm stimuleren en mobiliseren.

Oorontstekingen

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Als osteopaat zal ik bij oorontsteking de mobiliteit van de schedel testen en behandelen, maar ook alle facetten die te maken hebben met de slijmvliezen in de schedel.

Tot hun 6elevensjaar is de gehoorgang van kinderen nog gebogen en dus gevoelig voor ontstekingen.

Wanneer het middenoor zijn vocht niet goed kwijt kan via de buis van Eustachius, ontstaat er een druk tegen het trommelvlies en krijgt een kindje oor- en hoofdpijn. De buis van Eustachius loopt door twee botstukken die bij een kind met kraakbeen zijn verbonden. Deze botjes kunnen dus bewegen en daardoor spanning veroorzaken op de buis van Eustachius met een verminderde drainage als gevolg.

Een andere oorzaak van oorontsteking kan zijn dat bij reflux-problemen het slijmvlies van de holtes en ook van het middenoor verslechteren. Hierdoor hebben ontstekingen meer kans om zich te ontwikkelen.

Overstrekken

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Als osteopaat ga ik op zoek naar de oorzaak van het overstrekken. We onderzoeken de wervelkolom, schedelbasis en het bekken om blokkades op te sporen. Ook controleren we het middenrif en de beweeglijkheid van maag en slokdarm, met het oog op reflux. Met zachte technieken gaan we de gevonden blokkades en spanningen oplossen. Dit leidt tot een verbeterde beweeglijkheid van de wervels en tot het ontspannen van de gespannen strekspieren naast de wervelkolom. 

Overstrekken is vaak een teken van pijn.

Met overstrekken bedoelen we dat de baby zijn rugje hol trekt en/of zijn hoofdje naar achter duwt. Dit gebeurt vaak doordat er blokkades zijn ter hoogte van de wervelkolom, meestal als gevolg van de geboorte. Bij een blokkade gaan de strekspieren in de rug en nek harder aanspannen. Deze baby’tjes liggen niet graag op de rug, ze richten al snel na de geboorte hun hoofdjes op en hebben meer kans op afplatting van het hoofdje doordat ze hun hoofdje hard tegen het matrasje aandrukken.

Overstrekken zien we ook bij baby’s die last hebben van pijn en reflux. Door het overstrekken rekt de slokdarm op, wat de pijn doet afnemen. Dit gebeurt vooral na de voeding en gaat vaak gepaard met huilen.

Reflux

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Met de behandeling zorg ik ervoor dat de sluitspier van de maag meer ontspannen zijn en de darm beter doorstroomt. Ik verbeter de mobiliteit van de maag en omliggende organen waardoor de maagingang beter kan sluiten en ik beïnvloed de aansturing door de tiende hoofdzenuw vrij te maken. Hiervoor is het belangrijk dat het nekje en de schedelbasis van uw baby vrij en mobiel kan bewegen.

Bij verborgen reflux laat uw kindje alle tekenen van reflux klachten zien zonder dat hij/zij daadwerkelijk over moet geven.

Gastro-oesofagale reflux is het terugvloeien van de maaginhoud naar de slokdarm, met of zonder spugen tot gevolg. Wanneer dit vaak gebeurt, treedt er irritatie van de slokdarm op. Symptomen die erop wijzen dat een baby last heeft van reflux:

  • Spugen, soms zelfs nog lange tijd na de voeding
  • Voeding weer wegslikken (verborgen reflux)
  • Onrustig direct, na of al tijdens de voeding
  • Tongetje veel naar buiten steken
  • Onrustig slapen, hazenslaapjes
  • Bij slapen veel ademgeluiden, reutelende of piepende geluiden
  • Huilen bij neerleggen of platliggen
  • Snel verkouden

Mogelijke oorzaken van reflux

Bij baby’s is de sluitspier van de maagingang nog niet volledig uitgerijpt, dus deze sluit nog niet volledig. De slokdarm loopt door het middenrif. Daaronder begint de maag, waardoor een goede functie van het middenrif van groot belang is voor een goede functie van de sluitspier. Bij de geboorte is daarom de eerste huil belangrijk. Wanneer deze krachtig is komen borstkas en middenrif goed in beweging. Dit is belangrijk voor de longontplooiing maar ook voor de ruimte voor maag en darmen.

Wanneer de darm niet optimaal doorstroomt, kan de voeding niet goed uit de maag en is de kans dat de voeding omhoogkomt groter. In ons spijsverteringsstelsel zitten verschillende sluitspieren die ervoor zorgen dat spijsverteringssappen goed kunnen inwerken op de voeding. Wanneer er spanning zit op deze sfincters stroomt de darm niet goed door. De sfincters worden aangestuurd door de tiende hoofdzenuw. Deze zenuw ligt in de hersenstam en gaat via de schedelbasis naar de borst- en buikorganen. Een goede mobiliteit van de schedel en nekwervels is belangrijk voor een goede functie van deze hoofdzenuw. Verder is het belangrijk dat omliggende organen, die verbinding hebben met de maag, zo optimaal mogelijk kunnen bewegen anders belemmeren zij de maaglediging.

Voorkeurshouding

Wat kan osteopathie voor uw baby betekenen?

Binnen de osteopathie kunnen vele oorzaken van een voorkeurshouding ontstaan en allen worden onderzocht en behandeld, waardoor de voorkeursrotatie zal verdwijnen. Dit is belangrijk omdat een voorkeursrotatie weer een oorzaak kan zijn voor latere ontwikkelingsproblemen, zoals naar een kant omrollen of moeilijker tot kruipen komen.

Als een voorkeurshouding te lang bestaat zal uw kindje aan één kant een afgeplat hoofdje krijgen.

Een voorkeurshouding bij een baby wil zeggen dat het baby’tje een voorkeur heeft om elke keer naar dezelfde kant te kijken of het kan het hoofd niet goed de andere kant op draaien. Hierdoor ligt het hoofd altijd op een kant wat op termijn kan zorgen voor een afvlakking van het hoofdje.

Wat kan een voorkeurshouding veroorzaken?

De meest voorkomende oorzaak is een rotatie van de schedelbasis, ontstaan tijdens de bevalling of door de positie in de baarmoeder. Tijdens de bevalling kunnen er verschillende factoren zijn die dit beïnvloeden zoals een tang of vacuümpomp, een afwijkende ligging zoals een sterrenkijker of stuitbevalling. Doordat de gewrichten van de schedel dan gedraaid op de 1enekwervel komen, zal het kindje zijn hoofdje draaien om de gewrichten weer goed met elkaar te laten functioneren.

Soms is er een bewegingsverlies van de 1e nekwervel waardoor het hoofdje maar een kant op kan draaien. Andere oorzaken van een voorkeurshouding kunnen zijn: een verkorting van een spier in de hals, een blokkade in het bekken, spanning elders in de schedel, spanning in de wervelkolom of prikkels vanuit de buikorganen.

Share This