Osteopathie

Osteopathie is een behandelwijze waarin het lichaam als één geheel gezien wordt en gaat daarmee en stap verder dan de fysiotherapie en manuele therapie. Alle weefsels beïnvloeden elkaar en met elkaar verbonden zijn. Een osteopaat weet welke specifieke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en kan daardoor de mogelijke oorzaak van uw klacht vinden waar andere behandelaars deze niet vonden. De oorzaak kan zich namelijk op een heel andere locatie bevinden dan waar u de pijn ervaart. Het kan daarom zijn dat de osteopaat u op een heel andere plek behandeld dan waar u klachten heeft. Ook gebruikt de osteopaat uitsluitend zijn handen en geen apparaten of medicatie. Doorgaans gebruiken we milde behandeltechnieken door massage van het bindweefsel en lichte manipulaties van de gewrichten.

Zo behandelen we

  • Zachte technieken op spieren en organen
  • Lichte manipulaties op gewrichten
  • Advies over voeding, beweging en lifestyle

‘Osteopathie richt zich op het zelfgenezend vermogen van het lichaam.’

Beweeglijkheid is essentieel voor het hele lichaam

Osteopathie zal altijd op zoek gaan naar bewegingsverliezen in het lichaam. Volgens de osteopathie is beweeglijkheid, of mobiliteit, de belangrijkste factor om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Kwaliteit van weefsel en de mogelijkheid van weefsel tot herstel is direct afhankelijk van de lokale uitwisseling van stofjes. De bouw- en brandstoffen moeten worden aangevoerd en de afvalstoffen moeten worden afgevoerd. De lokale uitwisseling op weefselniveau is weer afhankelijk van een goede circulatie: niet alleen van bloed, maar ook van lymfe. Deze doorstroming kan alleen plaatsvinden bij een goede beweeglijkheid.

Al deze systemen hebben mobiliteit nodig. Dat een schouder vrij moet kunnen bewegen is voor iedereen logisch. Maar zelfs de schedel laat enige mate van mobiliteit zien en het is aangetoond dat beperking hierin meerdere klachten kan geven. Ook organen hebben uiteraard mobiliteit nodig. Ze moeten kunnen bewegen voor bijvoorbeeld het vergroten van de longen voor de ademhaling, voor het kloppen van het hart en voor de darmbeweging. Ook is het belangrijk voor een optimale doorbloeding en voor de juiste aansturing van en naar de hersenen.

Zo kijken we naar het lichaam

  • Alles in het lichaam is met elkaar verbonden
  • Alles moet goed kunnen bewegen
  • Doorbloeding en neurologische aansturing zijn essentieel voor een goed functioneren

De drie systemen van het lichaam

Het lichaam bestaat uit drie systemen die niet onafhankelijk van elkaar kunnen werken. Het eerste systeem is het pariëtale systeem. Dit bestaat uit alle botten, spieren, pezen, gewrichten en gewrichtskapsels. Het tweede systeem is het viscerale systeem dat bestaat uit alle organen in de hals, borstkas, buik en bekken. Het derde systeem is het craniosacrale systeem. Dit bestaat uit het omhulsel van het zenuwstelsel. Dat zijn de vliezen rond de hersenen, ruggenmerg en schedelbeenderen. Een osteopaat behandelt alle drie de systemen en probeert dus de beweeglijkheid niet alleen in de gewrichten maar ook in de organen en in het hersenvlies te beïnvloeden.

Uw klachten

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor een scala aan klachten voor zowel volwassenen als baby’s.

Mijn praktijk biedt behandelingen met passie en aandacht voor baby’s, kinderen en volwassenen.

Contact

BORN Osteopathie
Jan van Nijenhuisstraat 199-201
3882 HS Putten

Share This