Osteopathie

Osteopathie is een behandelwijze waarin het lichaam als één geheel gezien wordt en gaat daarmee en stap verder dan de fysiotherapie en manuele therapie. Alle weefsels beïnvloeden elkaar en met elkaar verbonden zijn. Een osteopaat weet welke specifieke lichaamsweefsels met elkaar in verbinding staan en kan daardoor de mogelijke oorzaak van uw klacht vinden waar andere behandelaars deze niet vonden. De oorzaak kan zich namelijk op een heel andere locatie bevinden dan waar u de pijn ervaart. Het kan daarom zijn dat de osteopaat u op een heel andere plek behandeld dan waar u klachten heeft. Ook gebruikt de osteopaat uitsluitend zijn handen en geen apparaten of medicatie. Doorgaans gebruiken we milde behandeltechnieken door massage van het bindweefsel en lichte manipulaties van de gewrichten.

Zo behandel ik

  • Zachte technieken op spieren en organen
  • Lichte manipulaties op gewrichten
  • Advies over voeding, beweging en lifestyle

‘Osteopathie richt zich op het zelfgenezend vermogen van het lichaam.’

Beweeglijkheid is essentieel voor het hele lichaam

Osteopathie zal altijd op zoek gaan naar bewegingsverliezen in het lichaam. Volgens de osteopathie is beweeglijkheid, of mobiliteit, de belangrijkste factor om goed en zonder klachten te kunnen functioneren. Kwaliteit van weefsel en de mogelijkheid van weefsel tot herstel is direct afhankelijk van de lokale uitwisseling van stofjes. De bouw- en brandstoffen moeten worden aangevoerd en de afvalstoffen moeten worden afgevoerd. De lokale uitwisseling op weefselniveau is weer afhankelijk van een goede circulatie: niet alleen van bloed, maar ook van lymfe. Deze doorstroming kan alleen plaatsvinden bij een goede beweeglijkheid.

Al deze systemen hebben mobiliteit nodig. Dat een schouder vrij moet kunnen bewegen is voor iedereen logisch. Maar zelfs de schedel laat enige mate van mobiliteit zien en het is aangetoond dat beperking hierin meerdere klachten kan geven. Ook organen hebben uiteraard mobiliteit nodig. Ze moeten kunnen bewegen voor bijvoorbeeld het vergroten van de longen voor de ademhaling, voor het kloppen van het hart en voor de darmbeweging. Ook is het belangrijk voor een optimale doorbloeding en voor de juiste aansturing van en naar de hersenen.

Zo kijk ik naar het lichaam

  • Alles in het lichaam is met elkaar verbonden
  • Alles moet goed kunnen bewegen voor een optimale functie
  • Doorbloeding en neurologische aansturing zijn essentieel voor een goed functioneren
  • De complexiteit van gezondheid en het lichaam overstijgt ons menselijk brein en daar mogen we respect voor hebben

Vijf verklaringsmodellen van het lichaam

Via vijf verschillende modellen kunnen we alle klachten en het mechanisme hierachter verklaren en oplossen. Deze systemen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en bieden ingang voor de osteopathische behandeling.
1. Biomechanisch – alles wat met houding en beweging te maken heeft. Dus alle botten, spieren, gewrichten en bindweefsel. 
2. Neurologisch – alles wat met de aansturing van het lichaam te maken heeft. Dus de hersenen, het ruggenmerg, alle zenuwen en de regelcentra voor onze hormonen en stresssysteem. 
3. Circulair/respiratoir – alles wat met de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen te maken heeft. Dus het hart, de longen, alle bloedvaten en lymfe.
4. Energetisch/metabool – alles wat te maken heeft met energieverdeling, energieverbruik en energieproductie. Dus eigenlijk elke cel van ons lichaam. Dit systeem kan door een scala aan factoren verstoord raken.
5. Biopsychosociaal – alles wat met de psyche, emotionele, sociaaleconomische- en culturele aspecten van iemands leven te maken heeft.

Uw klachten

Osteopathie is een veilige behandelmethode voor een scala aan klachten voor zowel volwassenen als baby’s.

Share This